Tehnologia 5G de la Huawei, subiect de controverse într-o țară din UE

de: Răzvan Băltărețu
10 01. 2019

Huawei are de-a face cu ceva dificultăți pe plan internațional pe fondul temerilor că firma ar avea legături cu guvernul chinez. Acestea vin și în cel mai prost moment posibil, când statele lumii caută parteneri pentru infrastructura 5G.

O nouă țară are reticențe în a permite Huawei să construiască infrastructură 5G pe teritoriul său. Compania își bazează o bună parte din afaceri pe soluțiile de infrastructură de rețea le care le oferă, dincolo de telefoanele mobile pe care le are în portofoliu.

Din păcate, războiul economic dintre Statelor Unite ale Americii și China a dus la apariția unor noi temeri. Una dintre acestea, problematică pentru Huawei, dar și pentru ZTE, de exemplu, este bănuiala de spionaj. Deși n-au fost dovedite acuzațiile, agențiile de informații din mai multe țări au emis avertismente pentru guvernele lor.

Evident, în SUA au început să apară primele restricții împotriva Huawei, astfel că personalul guvernamental nu mai are voie să folosească dispozitive de-ale acestora. Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au urmat cu avertismente similare. UE are propriile îngrijorări cu privire la această situație.

În cazul de acum, Tor Mikkel Wara, ministrul Justiției din Norvegia, a declarat că țara sa s-ar putea alătura statelor care interzic Huawei de la participarea la construcția infrastructurii 5G. „Împărtășim aceleași temeri precum SUA și Marea Britanie, iar aici este vorba de spionaj asupra actorilor privați și de stat din Norvegia”, a declarat acesta.

Huawei a respins în repetate rânduri acuzațiile de acest fel și a oferit asigurări că echipamentul furnizat de companie este sigur. Totuși, din ce în ce mai multe țări par să le interzică acestora să ia parte la licitațiile pentru infrastructură 5G.

Dincolo de aceste probleme, Huawei a reușit să își asigure deja 25 de clienți pentru 5G, iar câștigurile companiei continuă să crească. Miza e extrem de mare, deoarece 5G va fi tehnologia viitorilor 10 ani, pe măsură ce se vor dezvolta internetul lucrurilor și mașinile autonome.